Kő a nagyvilágban - impozáns és masszív

Napjainkban az önkormányzatok és az állam egyre nagyobb figyelmet és tőkét szentel a közterek építésére, fejlesztésére. Mindez kiemelkedően fontos, hiszen legyen az egy kis falu vagy egy nagyváros, köztereink szépsége és kényelme nem csak a lakosság komfort érzetét növeli, de egy kellemes kis park, egy kényelmes pihenő hely épp úgy vonzza a turistákat is.

Mivel adott esetben a köztéri elemek rendkívül nagy igénybevételnek lehetnek kitéve, fontos, hogy nem csak vonzók és esztétikusak, de kényelmesek, praktikusak és időtállók is legyenek.

A mai modern világban már egyre többször terveznek a parkokba és terekre, vagy akár közintézmények és nagyobb vállaltok váróiba, étkezőibe és egyéb közösségi helyiségeibe egyedi, letisztult formavilágú, masszív kő bútorokat és egyéb kő elemeket.

A kő sajátos eleganciája révén, de különböző anyagokkal társítva, így például fával vagy fémmel kombinálva is kimagasló esztétikai értéket adhat belső és külső tereinknek egyaránt.

Készülhetnek köztérre kőből padok, székek, asztalok, pultok, burkolatok, szegélyek, virágládák, tárolók vagy egyéb dekorációs elemek is.

A műkő ezen a téren is közkedvelt alapanyag, hiszen:

  • hőálló, bírja a nyári nagy melegeket
  • nem karcolódik, nem kopik, bírja a nagyobb fokú igénybevételt
  • fagyálló, ázhat, fázhat, nem tesz benne kárt a csapadék, a fagy de még a jégeső sem
  • könnyű takarítani, tisztán tartani, karbantartani, szükség szerint felújítani, így hosszú ideig szolgálhat minket
  • egyedi igény szerint alakítható szinte minden téren, szín, felület, forma, szélesség, hosszúság és vastagság tekintetében egyaránt

A nemeskövek, így például a gránit vagy a mészkő is alkalmas lehet köztérre, hiszen ellenálló és időtálló anyagok, csakúgy, mint a műkő, hő-, fagy- és kopásállók (bár a jelentős igénybevételnek kitett felületek idővel bemattulhatnak). Kialakításuk, így felhasználhatóságuk azonban korlátozottabb, mint a műkő esetében, ráadásul árfekvésük is jóval magasabb, így köztereken használati tárgyként történő felhasználásuk nem kifejezetten jellemző.
Nemeskőből köztérre műemlékeket, emléktáblákat és egyéb, inkább vizuális élményt nyújtó dekorációs elemeket célszerű készíteni, mind tervezési, mind felhasználhatósági, mind gazdasági szempontból.

A műgyanta kötésű agglomerátumok, melyekből napjainkban már megszámlálhatatlan szemet gyönyörködtető variáns található a piacon, sajnos sem a tartós hőt, sem az UV sugárzást nem tolerálják jól, így köztéri, legalábbis kültéri alkalmazásuk nem javasolt.

A közéti kövek tisztítására, felújítására ugyanúgy mint bármely más területen felhasznált kövek esetén, alapanyag függvényében a magasnyomású mosás, a vegyszeres kezelés és a csiszolá is opció lehet.
Az igényben vett felületeket, így a köztéri bútorokat és elemeket is mindenképpen célszerű impregnálni, ezzel is védve a felületüket, így ellenállóbbá s időtállóbbá téve a közösség számára.

Emlékek kőből- a régmúlttól napjainkig

A természetes kő és műkő elemek környezetünk szerves részei már hosszú idők óta. Kulturális javaink pedig olyan emlékek, amik pótolhatatlan művelődéstörténeti értéket képviselnek, ezért kiemelt fontosságú eredetiségük megőrzése a jövő generációi számára.

A műemlékek restaurálása egy rendkívül felelősségteljes és sokszor kihívásokkal teli feladat. Az eredeti állapotok megfelelő visszaállítása sokszor jelent nehézséget a kivitelezőknek, főképp, ha műkőről van szó, ugyanis a műkőkészítés, a kőfaragás egy igen nagy gyakorlatot igénylő szakma.

Amikor egy több évszázados műemléket kell restaurálni, oda nem elég tudni hogyan készül a műkő, hiszen az adott korban felhasznált alapanyagok már nagy valószínűséggel nem elérhetők, így nem elég csupán a műkő megfelelő elkészítésének módját tudni, az adott színárnyalatot, szemcsézetet, felületet korhű módon kell reprodukálni, ami a korabeli anyagok és a mai technológiák és eljárások ötvözése nélkül szinte lehetetlen.
Mindehez pedig a szakterületen való nagyfokú jártasság és szakmai gyakorlat nélkülözhetetlen. 

Így hát amennyiben Ön olyan restaurálásra vállalkozik, melyhez gyakorlott műkőkészítőre is szüksége lehet, forduljon hozzánk bizalommal!

Referenciák

Műemlékek, emlékművek

Büszkék vagyunk arra, hogy nemzetünk örökségéhez már több ízben is volt alkalmunk értéket adni