Kő a házban - praktikus és esztétikus

Közösségi terekben, de otthon a konyhában, a fürdőben vagy akár a nappaliban is előny, ha a nagyobb igénybevételnek kitett felületek, így például konyhapultok, fürdőpultok, lépcsők, asztallapok, konyhaszigetek ellenálló anyagból készülnek, így növelve élettartamukat és csökkentve a sérülések esélyét. Általánosságban elmondható, hogy az egyik legpraktikusabb anyag ezesetben is a kő.

A műkő ezen a téren is megállja a helyét, óriási előnye a legtöbb anyaggal szemben, hogy:

  • Hőálló, azaz akár a forró edényt is nyugodtan ki lehet rá tenni hűlni.
  • Nem karcolódik, nem kopik, tehát gond nélkül lehet rajta vágni, szeletelni, ülni, állni, táncikálni
  • Érheti nedvesség, akár ázhat is, a megfelelően elkészített műkőnek semmi baja nem lesz! Na jó, ha vörösborban vagy olajban ázik, netán egyéb mesterséges színezék áll tartósan a felületén, ahogy azt minden kő, a műkő is hajlamos beszívni, szerencsére általában azonban még erre is van orvosság, mégpedig a csiszolás, de jobb a megelőzés, a védekezés, ami az oly sokat emlegetett impregnálás!
  • Könnyű takarítani, tisztán tartani, karbantartani vagy akár felújítani, így hosszú ideig szolgálhat minket
  • Egyedi, igény szerint alakítható szinte minden téren: szín, felület, forma, szélesség, hosszúság és vastagság tekintetében egyaránt!

A nemeskövek esetén nincs ennyire könnyű dolgunk, bár meg van a maguk előnye és nemessége, valóban rendkívül tartós anyagok, de egyes természetes kövek, így például a márványok és a mészkövek szerkezetükből adódóan sokkal sérülékenyebbek.

Ők is hő, fagy és kopásállók, de kifejezetten érzékenyek a savra, a lúgra, a zsiradékokra, melyek természetes jellegükből adódóan az anyag mélyebb rétegeibe ivódnak, így az általuk okozott foltokat, elszíneződéseket sajnos már polírozással vagy csiszolással sem mindig lehet eltüntetni.
Egyes anyagok az intenzívebb terhelést, mechanikai hatásokat is kevésbé bírják, így nem célszerű rajtuk közvetlenül húst klopfolni vagy felállni rájuk, rugalmatlanságukból adódóan a feszültség miatt könnyebben megrepedhetnek, eltörhetnek.

A gránit a legstrapabíróbb mind közül, így amennyiben nemeskövet választ, érdemes gránitban gondolkodni. Rengeteg színvariáns létezik, így könnyedén otthonába illeszthető. Bírja a hőt, kopásálló, erős anyag, de a zsiradékokkal és világosabb anyagok esetén a színes folyadékokkal esetében is óvatosan kell bánni. S bár tudjuk, nem a méret a lényeg, de ha hosszú távra tervezünk igenis megfontolandó, hogy engedjünk e a csábításnak és kecsegtető ára és kecsessége miatt 1-2 cm-es lapokat válasszunk, ugyanis nem feltétlenül az a kifizetődő!
A gránit is méretre szabható és bizonyos mértékig formára alakítható, felületét tekintve azonban csak teljesen sík, fényes változat létezik. Vastagság tekintetében általában a 3-4 centiméter ami biztonsággal alkalmazható, persze ez nagyban függ a betöltendő szerepétől.
Ennél vékonyabb anyaghoz hoszú távon, vastagabbhoz pedig aktuálisan lesz szükség egy szintén vaskos pénztárcára.

Az agglomerátumok, melyekből napjainkban már kétségkívül szemet gyönyörködtető és megszámlálhatatlan variánst tudnak „préselni”, számtalan előnyük ellenére sajnos sem a hőt, sem az UV sugárzást nem bírják.

Bár hősokk állók, de ha szeretnénk hagyni kihűlni rajtuk az edényt, az bizony súlyos következményekkel járhat. Anyagösszetételük révén a tartós hő vagy UV sugárzás (pl. ablakban) is károsíthatja felületüket, mely elszíneződéseket, foltosodásokat okozhat.

Ha valamit, akkor az igénybevett felületeket, így a pultokat, a lépcső- és asztallapokat mindenképpen célszerű időközönként újra impregnálni, ezzel is védve a felületüket, elkerülve a fent említett kellemetlenségeket.

Megfelelő odafigyelés és karbantartás mellett összességében tehát a műkő és a nemeskő még mindig az egyik legidőtállóbb és legellenállóbb választás a mindennapok hoszzú távú szolgálatára.

Referenciák

Kő számtalan felhasználási módja beltéren.

Tekintse meg ügyfeleink ötleteit.