A kő a legrégebbi építőanya­gok és díszítő elemek egyike.

Hagyományos műkő, látszóbeton, terrazzo, agglomerátok és nemeskövek

Napjainkban egyre többet hallunk a könnyen fenntartható otthonokról…
Amikor a piac ennyi lehetőséget kínál, nehéz dönteni, de az biztos, hogy aki kő mellett teszi le a voksát, legyen az műkő vagy nemeskő, nem lő mellé!

A kő tartós, építési célokra kiválóan alkalmas, és mindemelett rendkívül mutatós.
Gazdaságos, ugyanis bátran tervezhetünk vele hosszú távra, kevés karbantartást igényel, könnyedén felújítható vagy akár javítható és mindemelett rendkívül praktikus.

A műkő - egyedi igényekre szabva

Maga a műkő egy fiatalabb építőanyag, igazán a XX. század első évtizedeiben jött divatba, ettől függetlenül már a XVIII. században is előszeretettel készítettek a műkőhöz nagyban hasonló anyagokból sírkövet, malomkövet, vázákat és egyéb művészi tárgyakat. Később jöttek csak rá, hogy bizonyos anyagok elegyéből, azok megmunkálásával olyan, a természetes kövekre kísértetiesen hasonló műkövet tudnak előállítani, ami még a tengerek sós párájának is ellenáll, így tökéletes például burkolásra (lsd. terrazzo).

Mára a műkő tulajdonképpen a természetes kövek helyettesítésére szolgál, gyakorlatilag mindenre alkalmas és az építészetben is előszeretettel alkalmazzák nemeskövek helyett, ugyanis az igénybe vett szerkezetek részére sokkal megfelelőbb, mert jóval rugalmasabb, így kevésbé sérülékeny.

A műkő külleme attól függően, hogy milyen alapanyagokból áll össze páratlanul sokféle lehet, ahogy a felhasználhatósága is.

A köztudatban legelterjettebb talán még mindíg valószínűleg a sírkő és a fedkő, de ma már műkőből készülnek térkövek, lépcsők, párkányok, könyöklők, kerítés fedlapok, támfal-, attika-, orom- és egyéb fedések, medenceszegélyek, ágyásszegélyek, korlátok, utcabútorok, kerti bútorok, padok, asztalok, pultok, lépőkék, virágládák, kutak, szobrok és egyéb dekorációs elemek, például a ma nagyon divatos kerti gömbök is.

A műkőtől elvárjuk, hogy tartós és ellennálló legyen, így egy jó műkő fő tulajdonságai a

  • szilárdság
  • és egyben rugalmasság
  • fagyállóság
  • hőállóság
  • kopásállóság
  • vízzárás

A műkő akkor tud ezen elvárásoknak megfelelni, ha az alapanyagokon túl a megfelelő adalékanyagokat is tartalmazza, így hát minden esetben tájékozódjon róla, miből állítják elő az adott követ amit kiszemelt és milyen tulajdonságokkal bír.

A látszóbeton - egyszerűen tökéletes

A látszóbeton modern megjelenése ma igen közkedvelt, akár építészeti, akár dekorációs felhasználásról beszélünk. A látszóbeton, vagy design beton, finombeton, dekorbeton (mind egy és ugyanaz) lényege, hogy a végtermékünk maga az öntött felület, mely további megmunkálást nem igényel, zsalu bontás után tulajdonképpen „kozmetikázás nélkül” adja, az igazi látszóbeton hatást.

Így talán a legfontosabb, a zsaluzat milyensége, hiszen az elkészült termék felülete a zsalu mintáját veszi át és nyilván azt is adja vissza. Szakszerűen némileg lehet rajta finomítani ha mégis szó szerint, akár csak egy nagyobb „”porszem kerül a gépezetbe””, de csiszolni nem célszerű, hiszen akkor épp a lényeget tüntetjük el, a nyers beton felület különlegességét.

Nagyon fontos továbbá, hogy a kész termékeket minden esetben célszerű impregnálni, hiszen egy nyers, porózus felületről van szó.

A látszóbeton egyébként minden további nélkül glettelhető, festhető, lakkozható, de minek?! Hiszen látszó betont szerettünk volna! Mivel ezek a termékek általában a helyszínen vagy akár műhelyben, de jobbára nem tömeggyártásban készülnek, a kívánt színt magának az anyagnak a színezésével is el lehet érni és akkor nem kell „”bántanunk”” a felületet, ráadásul az le se kopik.

Hol találhatunk látszóbetont? Ma? Mindenhol!

Az épületek homlokzatán, felépítményeken fedlap és egyéb fedkő funkciót ellátva, az udvarban lépcsőként, vagy a kertben a most oly divatos beton gömbök formájában.

Készülhetnek belőle utcabútorok, kerti bútorok (nekünk van egy nagyon menő, lsd. a képet lejjebb) és ma már beltérben is egyre gyakrabban találkozhatunk dekorbetonnal, pult, mosogató, asztal, párkány vagy épp dekoráció formájában.

A látszóbeton jobbára egyedi tervezéssel, az adott igényeknek megfelelő méretezéssel, formában és színben készül, hiszen a látszat ellenére egy rendkívül különleges gyártás- és bánásmódot igénylő anyagról van szó.

A terrazzo - újra reneszánszát éli

A terrazzo már az ókori görög és római időkben, majd az olaszországi reneszánsz idején is előszeretettel alkalmazott anyag volt. Az alapját csak úgy mint ma, akkor is a beton képezte, melybe jóformán bármit beleszórtak (gránitot, márványt, üveget, kerámiát) ugyanis csiszolást követően ez adta az anyag mintáját képző szemcsézetet.

A terrazzo minta ma alapvetően extravagánsnak számít, ám az alapszín és a szemcsézet függvényében lehet ugyanolyan finom, elegáns és visszafogott is amennyire bohókás, színpompás vagy épp kirívó.

A terrazzo és a műkő között a különbség tulajdonképpen csupán a szemcsézet, semmi más. Maga a kő ugyanolyan masszív és ellenálló, sőt, egy terrazzo pulton például a szennyeződések, a vízkő, a zsírfolt vagy a karcok sem látszanak meg, ha mégis észreveszünk valami nem odaillőt, akkor sincs olyan, hogy késő bánat, hiszen lévén kő, könnyedén takarítható vegyszerrel vagy akár felcsiszolható, polírozható.

Cégünk a terrazzot is manufaktúrális körülmények között készíti, így az eredeti műkő gyártási technológia lett továbbfejlesztve, a már bevált alapanyagokba az elérni kívánt vizuális hatás függvényében adagolunk további mennyiségű, egyéb színű, méretű és formájú kő illetve egyéb zúzalékot. Maguk az őrlemények lehetnek természetes kövek így például gránit, márvány, bazalt, mészkő, kvarc, de akár üveg is.

A terrazzo tehát mára jóval több mint műalkotás jellegű padlóburkolat, napjainkban már készülhet belőle a dohányzóasztalunk, a konyhapultunk, az ablakpárkányunk, a kerítés fedlapunk de akár az otthonunk enteriőrjébe illő egyedi dekorációs elemek, vázák, képkeretek, alátétek és egyéb díszek is.

Az agglomerát - mű is meg nem is

Az agglomerát egy ipari úton előállított anyag, mely alapvetően természetes kőőrleményből áll, amiből poliészter gyanta (műgyanta) kötéssel hoznak létre egy a természetes kövekhez megszólalásig hasonló anyagot.

Napjainkban már kétségkívül szemet gyönyörködtető és megszámlálhatatlan variánst tudnak belőlük „préselni”, és tulajdonságaik is jobbára megegyeznek a természetes kövekével, azonban van pár nem elhanyagolható különbség!

Több szempontból is hasonlítanak a természetes kövekre, így vízállók, fagyállók és rendkívüli mértékben kopásállók. Azonban annak ellenére, hogy áruk is megközelíti a nemeskövekét, sajnos sem a hőt, sem az UV-sugárzást és a maró hatású anyagokat sem tolerálják túl jól.

Bár hősokk állók, nem hőállók!

Azaz, ha kitettük rá a forró edényt hűlni, gyorsan vegyük is le, ettől még nem lett baja (hő-sokk álló), de ha ott marad az a forró edény (tartós hőt kap) az bizony súlyos következményekkel járhat.. Anyagösszetétele révén (műgyanta) ugyanis nem bírja a tartós hőhatást, károsodhat a felülete, mely elszíneződéshez, foltosodáshoz vezethet.

Az agglomerát zsír- és savérzékeny, ezért kerülni kell az olajok, zsírok beszívódását. Ez nem azt jelenti, hogy egy csepp olaj azonnal odavágja a pultunkat, de ha kiborítunk rá valamit, célszerű azonnal alaposan letörölni. A savak is megkezdhetik a felületet, ami ezáltal veszít a fényéből.

Sajnos az UV-sugárzással sincsenek jóban, ennek okán kültérre, így például ablakpárkánynak, fedlapnak vagy kerti grill pultnak nem ajánlott agglomerátot választani.

Mivel az agglomerátoknak számottevő előnyös tulajdonsága is van például egy fával, egy műanyaggal vagy egy lemezzel szemben, és nem utolsó sorban tényleg csodálatos színek és minták érhetők ma már el a piacon, mi bátran ajánljuk beltérbe, akár lépcsőnek, asztallapnak, falburkolatnak, párkánynak, fürdőszoba pultnak de még konyhapultnak is, feltéve, hogy a fentiek figyelembe vétele mellett, kellő odafigyeléssel és karbantartással tudnak gondoskodni róluk.

A nemeskövek - gránit, márvány, mészkő

Tulajdonképpen szinte ugyanazt a hatást tudja ma már kelteni egy megfelelő mintára elkészített agglomerát, műkő vagy terrazzo is, ám míg utóbbiak mesterséges anyagok és így keltenek természetes látványt, a nemeskövek valóban a természet ajándékai. – Ajándék kategóriába mondjuk a legkevésbé sem sorolhatók, ha az árukat tekintjük, de az biztos, hogy aki 100%-ban természetes anyagot szeretne, az nemeskövet választ.

Közéjük soroljuk például a gránitot, a márványt, a mészkövet, melyeket az építészet számos területén alkalmaznak, hiszen látványuk impozáns, s megfelelő karbantartással szívós, időtálló anyagok. Ezért készül a legtöbb emléktábla, emlékhely, sírhely is kőből, hiszen jóformán örök életre szólnak.

Nem csak kültéren de a lakásban is használhatunk természetes köveket, így burkolhatunk vele lépcsőt, kandallót, de készülhet belőlük konyhapult, fürdőpult, bárpult vagy asztal is.

A természetes kőzeteknek fényes felületük van, ők matt kivitelben nem léteznek, pontosabban akkor még nyersanyagok.. Szakértelemmel lehet őket mattítani, de nem ajánlott, hiszen egyes anyagok felülete még fényezés, polírozott formában is kényes.

A nemesköveknek rengeteg és még annál is több változata létezik, ráadásul még ők is sokfélék, tulajdonképpen minden egyes darab különböző, csak úgy mint a műkövek esetén. A természetben kialakult kövek mintázata, felhőssége, szemcsézete és színe darabonként eltérő. A fehértől, a zöldön át a feketéig, a csillámostól a felhősön keresztül a szemcsésig mindent megtalálhatunk a piacon.

A gránit, a márvány a mészkő tartós anyagok, ellenállnak a hőnek, a fagynak, a legtöbb vegyi anyagnak, kemények és kopásállók. Ne feledjük azonban, hogy a világosabb felületek kényesebbek, precíz karbantartást, használatuk óvatosságot igényelhet.

Mint minden követ, őket is célszerű impregnálni, mivel az olaj, a színes üdítők és egyéb zsiradékok nagyon hamar beszívódnak az anyag felsőbb rétegeibe, foltot hagynak, melyet egy bizonyos réteg alatt már „kicsiszolni” sem lehet. A savas anyagok is kárt okozhatnak bennük, így a nemeskövek nem szeretik a bort vagy a gyümölcsleveket. Tisztítás után fontos, hogy mindig szárazra töröljük, lehetőleg mikroszálas kendővel, hiszen ellenkező esetben opálosak lesznek. A port és a szemcséket is célszerű minél sűrűbben speciális portörlővel eltávolítani róluk, ugyanis a folyamatos surlódástól a kő bemattulhat. Mindezen egy csiszolás, polírozás természetesen segít, de ha nem vagyunk elég bevállalósak a youtubos DIY megoldásokhoz, akkor azért az is egy költségesebb mutatvány.

Egy szó mint száz, a nemeskövek nagyon exkluzívak, de legalább olyan különleges bánásmódot is igényelnek!