Kő az udvaron - funkcionális és tartós

A természetes és műkövek már régre visszanyúlóan is jelen voltak az ember közvetlen környezetében,  mára pedig már a látszó beton is egy hasonlóan népszerű alapanyaga udvaraink, kertjeink kiegészítő és dekorációs elemeinek. Mindegyikre igaz ugyanis, hogy akár kisebb akár nagyobb tereken is látványos eredményt érhetünk el velük.

Most nem elsősorban a klasszikus kerti törpékre, Buddha szobrokra vagy vízköpőkre gondolunk, sajnos, ha ilyet keres, nálunk azt nem fog találni. A piacon rengeteg tömeggyártott kültéri kő termék található, így mi ezzel nem is versenyeznénk.

Ha azonban valami igazán tartós és egyedi kerti kiegészítőre lenne szüksége, például kerti bútorra, grillpultra, kerti lépcsőre, lépőkére, szegélyre vagy épp folyókára, mely mind színben, mind felületét tekintve, mind formában és méretben kifejezetten az Ön udvarára, az Ön igényeinek és elképzeléseinek megfelelően készül, ezesetben örömmel állunk rendelkezésre.

Persze dekorációs elemeket is szívesen készítünk, de maradnánk az egyedi és a minimalista vonalon, így például kő gömböket, virágtartókat, dézsákat, lámpákat, kutakat és tulajdonképpen bármit, ami nem kapható barkácsáruházban vagy tüzépen, azt mi örömmel valósítunk meg.

Hisszük, hogy a kertben is fontos az esztétika, a harmónia, ami talán még ennél is fontosabb, az pedig a tartósság.

Csodálatosak a fa elemek, a kovácsoltvas, a rattan, de rendkívül sok karbantartást igényelnek és még úgy sem tervezhetünk velük túl hosszú távra.  Tudjuk, hiszen nálunk sem volt mindig minden kőből. Most sincs! Azonban igyekszünk, amit csak tudunk (persze a jóízlés keretein belül) kőre cserélni, hiszen mi is érezzük, hogy mennyivel tartósabb, hosszabb élettartamú és könnyebben kezelhető elemei az udvarunknak, ahol azért valljuk be, télen nem sűrűn sertepertélünk..
De ha mégis, a kő bútor akkor is ott vár, nem kell telelteni a leanderekkel, hiszen fagyálló.
Ha nincs rá kifejezetten szükségünk télen, akkor sem kell bajlódnunk az elrakásával, nyugodtan maradhat a szabadban, hiszen a csapadék és a fagy sem tesz benne kárt.
Legyen az pult, pad, asztal, kaspó vagy dekorációs elem, maga a kő anyagszerkezete az, ami bírja ezen viszontagságokat. Persze a megfelelő kialakítás mellett!

Mivel a legtöbb kő (kivéve agglomerátok) hő és UV álló, nyáron sincs rá gondunk. Könnyű takarítani, tisztán tartani, megfelelő karbantartás és impregnálás mellett hosszú ideig szolgálhatnak minket.

Ha mégis meglátszana rajtuk az idő vasfoga (vagy a vörösbor…), akkor sincs ok aggodalomra, a legtöbb követ (persze felület függvényében) ugyanis könnyedén fel lehet újítani egy magasnyomású mosással vagy egy frissítő csiszolással, polírozással, ami egy impregnálást követően így újra eredeti pompájában tündököl.

A műkőnek e téren hatalmas előnye, hogy legyen az egy hajszálrepedés, egy letörött sarok vagy felületi sérülés, anyagával javítható, pótolható, majd csiszolás és polírozás után olyan, akár új korában.

A köveket azonban rendeltetésszerű használat mellett nem kell 1-2 évente csiszolni, alapozni, festeni, lakkozni, nem korhadnak el, nem vetemednek meg, nem repedeznek, nem rágja szét a kutya, nem rozsdásodnak, nem kopnak.

Persze a túl sok kő sem feltétlenül esztétikus, a legjobb, ha a tökéletes harmónia érdekében ezen anyagokat kombináljuk. Így például egy padnak lehet kő lába és fa ülő felülete, vagy egy asztalnak vas lába és kő pultja. Máris finomabb, exkluzív és tartós értéket képvisel.

A kültéri igénybe vett felületeket mindenképpen célszerű évente újra impregnálni, ezzel védve a felületüket és elkerülve a szükségtelen felújítást. Megfelelő odafigyelés és karbantartás mellett összességében tehát a kő az egyik leghosszabb életű, legellenállóbb és legimpozánsabb megoldás kertünk építésére, szépítésére.

Referenciák

A műkő számtalan felhasználási módja kültéren

Tekintse meg, hogy milyen egyedi elképzeléseket valósítottunk már meg.