A BETONRÓL S A MŰKŐRŐL RÉSZLETESEBBEN

A kő mint építő, díszítő elem évezredek óta jelen van a mindennapokban. Maga a műkő egy fiatalabb építőanyag, a XX. század első évtizedeiben jött divatba, ettől függetlenül több száz éves műkő sírokról és párkányokról is van tudomása korunknak.

A műkő tulajdonképpen a természetes kövek helyettesítésére szolgáló, cementből és természetes kőőrleményéből előállított, magas szemcsefinomsággal felcsiszolt beton termék.

A műkövek (a beton) osztályozása több szempont szerint történik, a két fő szempont a kötőanyag és az adalékanyag fajtája.

A mi köveink igény szerint szürke vagy fehér cementből készülnek, alapvetően mészkőőrlemény hozzáadásával.
Mi már nem hagyomásnyos betont készítünk, a modern kor már úgy gondoljuk megköveteli a minőségibb, időtállóbb anyagot, így pár éve mi is átálltunk az úgynevezett PCC (polymer-cement-concrete) alapú termékek gyártására. Ez egy polimerrel módosított beton, mely ugyanúgy portlandcementből készül, de jobb tapadás, nagyobb hajlítószilárdság és alacsonyabb áteresztőképesség jellemzi.

A korral haladva továbbá egyéb adalékanyagok is kerültek köveinkbe, így pl. polipropilén monofil szál, üvegszövet háló, akrilát polimer bázisú szuperfolyósító vagy időjárás függvényében klorid- és ammóniamentes, folyékony fagyásgátló.

Színes termékeink oxid festék, színezék hozzáadásával készülnek, azaz anyagában színezettek (nem csak a felületük festett!).

Akik az igazi „betonhatást” kedvelik, azok kedvéért a csiszolás folyamatában visszafogjuk magunkat, így a fényesebb szemcsés mintázatú műkő felület helyett, egy kevésbé szemcsés, matt, beton hatású felületet kapunk.

Készítünk 100%-ban beton hatású, úgynevezett prémium beton termékeket is, ők fújásos technológiával készülnek a minél homogénebb, simább felület érdekében. Felületük semmiféle megmunkálást nem kap, tehát 100%-ban látszó beton.

A rusztikusabb, antik hatás elérése sem akadály, érdesebb, kő hatású, lukacos felületetet is könnyedén produkálunk egyéb eljárásokat alkalmazva.

Kifejezetten szeretjük a kihívásokat, így ha a fentiekben nem találkozott elképzelésével, örömmel várjuk s ötletelünk együtt!